Duurzaam vervoer in Amstelland Meerlanden

Duurzaamheid is heel belangrijk in de regio Amstelland Meerlanden. Connexxion werkt aan een volledig emissievrije vloot van bussen, wat betreft de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof. Ook het geluid van de bussen zal sterk worden teruggedrongen. 

De grootste elektrische OV busvloot in Europa

Het openbaar vervoer op en rond Schiphol is veel milieuvriendelijker geworden. Er rijden nu 49 R-net bussen en 51 Schiphol busnet (Hello-Goodbye) bussen op elektriciteit. Inmiddels is het aantal verder gegroeid tot maar liefst 206 elektrische bussen. 
Vervoerregio Amsterdam, Connexxion en Schiphol presenteren de grootste elektrische busvloot van Europa. Bekijk de video The making of zero emission in Amstelland Meerlanden op ons YouTube kanaal.

Technische weetjes

  • De door VDL geproduceerde bussen zijn 18 meter lang en hebben – afhankelijk van het exacte type - plaats voor maximaal 91 of 119 passagiers.
  • Ze rijden 24 uur per dag door en hebben een batterij capaciteit van 170 kWh.
  • De actieradius van een bus met volle batterij is maximaal 80 kilometer bij een verbruik van 2 kWh per kilometer.
  • De bussen worden opgeladen door snel- en langzaamladers. Snelladen gaat met 450kW en duurt maximaal 15 tot 25 minuten. Langzaam laden gaat met 30kW en neemt tussen de vier en vijf uur in beslag.
  • Opladen gebeurt nu op Schiphol P30, Knooppunt Schiphol Noord, aan de Cateringweg op Schiphol en in Amstelveen. In de toekomst komen er nog laadlokaties in Haarlem en Schiphol Zuid.