Wil je meer weten over Connexxion Taxi Services? Klik dan hier.

Amsteltram komt, wijzigingen (R-net) buslijnen

Vanaf 21 juli 2024 zal de vernieuwde GVB tramverbinding “Amsteltram (lijn 25)” (R-net) ook van en naar Uithoorn rijden. De huidige tramverbinding loopt van Amsterdam Zuid naar Amstelveen Westwijk en zal vanaf 21 juli 2024 worden doorgetrokken naar Uithoorn. 

Uitgangspunten

Vervoerregio Amsterdam heeft in 2023 beschreven aan welke voorwaarden de vervoernetwerken moeten voldoen bij de ingebruikname van de tramverbinding van de Amsteltram (lijn 25) naar Uithoorn. Dit geldt zowel voor de tram- als voor de busverbinding(en). De Amsteltram (lijn 25) wordt gereden door GVB.

Drie tramhaltes in Uithoorn

In Uithoorn zijn 3 tramhaltes voorzien; een westelijk gelegen halte in de wijk Legmeer (halte ‘Aan de Zoom’), een centrale halte op het bestaande busstation Uithoorn en een oostelijk gelegen halte bij het oude stationsgebouw (halte Uithoorn Centrum). In Amstelveen is in een later stadium een extra halte gepland ten noorden van de N201 en ten zuiden van de huidige eindhalte Westwijk. De halte Sacharovlaan krijgt een belangrijke overstapfunctie.

De veranderingen in het busnet

Per 21 juli 2024 worden Connexxion R-net lijnen 347, 348 en 358 opgeheven en er wordt een nieuwe lijn geïntroduceerd; lijn 178.

Spitslijn 274 die nu nog naar Amsterdam Zuid rijdt, wordt vanaf Amstelplein ingekort naar Uithoorn Zijdelwaard.

Lijn 174 wordt uitgebreid naar een lijn die altijd 2x per uur rijdt (ook in de weekends en ’s avonds) en krijgt een routewijziging in Uithoorn om Zijdelwaard te blijven bedienen. De Amsteltram (lijn 25) neemt in Uithoorn R-net 347/348 over. De lijncombinatie 174/274 blijft, maar rijdt niet meer via Legmeer maar tot aan Zijdelwaard in aangepaste vorm binnen Uithoorn.
Tevens gaat Connexxion lijn 357 8x per uur rijden tussen Aalsmeer Busstation en Amsterdam Elandsgracht (4x per uur in de spits vanuit Kudelstaart en 2x in de dal/avonden/weekenden).

Halte Sacharovlaan in Amstelveen wordt voor lijn 357 een belangrijk overstappunt. Lijn 358 wordt opgeheven, omdat lijn 357 een volwaardig alternatief gaat vormen. Voor reizigers uit Amstelveen die niet in de buurt van de Amsteltram (lijn 25) wonen, wordt de nieuwe lijn 178 geïntroduceerd van Poortwachter via Amstelveen busstation naar Amsterdam Zuid v.v. die dezelfde route heeft als de huidige lijnen 274 en 348.

De buslijnen op een rij

Lijn 174: Uithoorn Amstelplein – Amstelveen
De route verandert binnen Uithoorn. De lijn rijdt niet meer via Legmeer (want daar rijdt de Amsteltram lijn 25) maar via Zijdelwaard (omdat hier de R-net lijnen 347/348 worden opgeheven) naar Amstelveen. De route in Amstelveen blijft ongewijzigd, dus ook de eenrichtingsroute via o.a. het Raadhuis en de Rembrandtweg. Bij de sneltramhalte Brink blijft de mogelijkheid bestaan om over te stappen van sneltram naar bus of andersom. Tussen Uithoorn Amstelwijk en Amstelveen busstation gaat deze lijn altijd 2x per uur rijden v.v.

Lijn 178: Amstelveen Poortwachter – Amsterdam Zuid
Deze nieuwe lijn krijgt nagenoeg dezelfde route als de huidige lijn 274 en 348 tussen Poortwachter en Amsterdam Zuid. Lijn 274 wordt binnen Amstelveen en naar Amsterdam Zuid opgeheven en lijn 348 wordt volledig opgeheven (zie lijn 274 en 348). Lijn 178 is een ‘ontsluitende’ lijn, waar kortere loopafstanden bij passen, dat betekent dus niet elke 800 meter een halte, waardoor de mogelijkheid ontstaat om extra haltes te openen op de route. Gemeente Amstelveen heeft de wens geuit om ten opzichte van de 348 bij 3 extra haltes te halteren, namelijk halte Startbaan, halte Plesmansingel en halte Heemraadschapslaan. De Reizigersadvies Raad (RAR) heeft de wens geuit om de halte Koenenkade te Amsterdam weer te heropenen. Connexxion honoreert deze wensen. Omdat bij Poortwachter niet gekeerd kan worden, is de aanrijdroute via de Beneluxbaan zodat de instaphalte aan de Grote Beer richting Amsterdam ook de uitstaphalte is.

Lijn 178 gaat 4x per uur rijden op werkdagen van 7:00-19:00uur en op zaterdag van 10:00-18:00uur een kwartierdienst. Daarbuiten (vroege ritten en in de avond) is het een halfuurdienst v.v.

Lijn 274: Uithoorn Amstelplein – Amsterdam Zuid
Deze spitslijn die nu nog ’s ochtends alleen richting Amstelveen/Amsterdam rijdt en ’s middags alleen richting Uithoorn, wordt ingekort tot de Zijdelwaard vanuit Uithoorn Amstelplein. Binnen Uithoorn rijdt deze spitslijn tussen de halfuurdienst van lijn 174 zodanig dat er elk kwartier voor- of natransport op de Amsteltram (lijn 25) ontstaat van en naar Zijdelwaard.

Lijn 347: Uithoorn Busstation – Amsterdam Elandsgracht
Deze lijn wordt opgeheven bij de introductie van de Amsteltram (lijn 25).

Lijn 348: Uithoorn Busstation – Amsterdam Zuid
Deze lijn wordt opgeheven bij de introductie van de Amsteltram (lijn 25).

Lijn 357: Aalsmeer – Amsterdam Elandsgracht
Deze lijn wordt doorgetrokken naar Kudelstaart, met dezelfde frequentie als lijn 358 had (4x in spits, 2x daarbuiten). Tussen Aalsmeer en Amsterdam Elandsgracht wordt de frequentie 8x per uur.
Er komen nieuwe haltes aan en de voetgangersbrug bij de Legmeerdijk ter hoogte van Royal Floraholland. Hiermee vervallen de haltes aan de rotonde van Floraholland en kan deze lijn zonder een extra lus op het terrein van Floraholland te maken, rechtstreeks richting Amsterdam v.v. rijden.

Lijn 358: Kudelstaart/Aalsmeer – Amsterdam Zuid
Deze lijn wordt opgeheven met het doortrekken van lijn 357 naar Kudelstaart en de introductie van de Amsteltram (lijn 25).

Lijn N47: Uithoorn Busstation – Amsterdam CS
Deze lijn blijft rijden omdat de Amsteltram (lijn 25) ’s nachts niet rijdt.

Overstaphalte Sacharovlaan

Eerder is benoemd dat R-net 357 een belangrijke overstapfunctie krijgt. Zonder deze overstap is het namelijk niet mogelijk om lijn 347, 348 en lijn 358 op te heffen. Juist omdat de Amsteltram (lijn 25) 6x per uur rijdt en R-net 357 8x per uur, is het is van belang dat de overstaphalte Sacharovlaan de kwaliteit biedt die wachtende reizigers mogen verwachten.

Met het opheffen van R-net 347/348 en inkorten van spitslijn 274 is er geen rechtstreekse openbaar vervoerverbinding meer voor reizigers uit Uithoorn naar Amstelveen busstation, metrostation Amstelveenseweg, Haarlemmermeerstation, Museumplein en Leidseplein (Amsterdam Centrum). Met de wijziging van R-net lijn 357 naar 8x per uur is dit nadeel ondervangen. Alle reizigers uit Uithoorn die met de Amsteltram (lijn 25) reizen, kunnen overdag op werkdagen op halte Sacharovlaan elke 10 minuten (6x per uur) overstappen op lijn 357 die alle bovengenoemde bestemmingen 8x per uur bedient.

Hetzelfde geldt voor reizigers uit Aalsmeer/Kudelstaart die naar Amsterdam Zuid willen reizen. Met het opheffen van lijn 358 en uitbreiden van lijn 357 is er vanuit beide plaatsen een betere verbinding met het centrum van Amsterdam ontstaan, maar er rijden geen rechtstreekse bussen naar Amsterdam Zuid. De Amsteltram (lijn 25) halteert bij halte Sacharovlaan, en reizigers uit Kudelstaart en Aalsmeer kunnen hoogfrequent met 1 overstap naar Station Zuid reizen. De belangrijkste overstap is halte Sacharovlaan.

Gevolgen voor abonnementen

Reis je met een Randstad Noord Zone Abonnement (RNZA), dan wijzigt er niets. Het abonnement is geldig in een gekozen reisgebied en is niet afhankelijk van de vervoerder waarmee binnen dit gebied gereisd wordt. Ook ná 20 juli 2024 blijven RNZA maand- en jaarabonnementen binnen dezelfde zones geldig.

Reis je met een Connexxion Amstelland Vrij (AML Vrij) maand- of jaarabonnement, dan komen er wel wijzigingen. Het Connexxion AML Vrij abonnement is NIET geldig op de Amsteltram lijn 25 (GVB). Dit betekent het volgende:
  • Er vervalt een aantal buslijnen van Connexxion. Ben je gewend om met één van die buslijnen te reizen, dan is je AML Vrij abonnement voor jou wellicht niet meer de beste oplossing. Advies is in dat geval om na 21 juni 2024 géén maandabonnement AML Vrij meer te kopen.
  • We raden je af om de komende maanden nog een AML Vrij jaarabonnement aan te schaffen als je wilt reizen op Connexxion buslijnen die per 21 juli 2024 vervallen. Reis met een AML Vrij maandabonnement of kies voor een RNZA jaarabonnement waarmee je zowel bij GVB als bij Connexxion kunt reizen.