Let op: vanaf 6 november geldt de mondkapjesplicht naast in de voertuigen, ook weer op stations en haltes.

Buurtbussen

In Haarlem-IJmond rijdt buurtbus 481 tussen Santpoort en Bloemendaal.

Buurtbussen gaan weer de weg op

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.
Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht.

Vanwege de extra maatregelen die het kabinet half december nam om het coronavirus tegen te gaan, werd de datum om weer te gaan rijden uitgesteld. Na een jaar te hebben stilgestaan zijn inmiddels diverse Nederlandse buurtbussen weer de weg op. Een groot deel van de buurtbusverenigingen in Noord-Holland heeft nu aangegeven ook weer te willen rijden.

Rijdende buurtbussen

De buurtbusverenigingen in Noord-Holland bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. Op 22 maart zullen 8 van 11 buurtbusverenigingen starten. 3 verenigingen starten vooralsnog op 3 mei. Het gaat om Zijpe-Harenkarspel met buslijn 406 en 411, De Westfries met buslijn 417 en Heerhugowaard-Langedijk met buslijn 407.

Dienstregeling

Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling.

Lijn 481

Buurtbus lijn 481 is een 8 persoons busje die volgens een vaste route en dienstregeling rijdt. De chauffeurs zijn vrijwilligers.

Betalen

De reis met de Buurtbus kun je op verschillende manieren betalen:
  • Bij de chauffeur kun je een kaartje kopen met pinpas of creditcard.
  • Je kunt ook reizen met saldo op je OV-chipkaart.
  • Abonnementen en de OV-studentenkaart zijn ook geldig in de Buurtbus.