Let op: aangepaste dienstregeling op Koningsdag. Bekijk de wijzingen >>

Proef met vluchtelingen als buschauffeur wordt uitgebreid

Een initiatief van Connexxion en Breng, waarbij vluchtelingen worden opgeleid tot buschauffeur, is een succes en wordt verder uitgebreid. In Arnhem volgden negen Syrische statushouders met goed gevolg de opleiding tot chauffeur. Inmiddels zitten ze met plezier op de bus.

Op donderdag 21 november was het trolleymuseum in Arnhem het decor voor een evaluatie van een succesvol project. Connexxion is vorig jaar in samenwerking met Consolid en de gemeente Arnhem een pilot gestart waarin Syrische statushouders werden opgeleid tot buschauffeur bij vervoerder Breng. Theo Duivesteijn, vestigingsmanager, wierp zich samen met Safiye Sarikaya-Albayrak op tot coördinator van het project, en met succes. Inmiddels hebben de eerste negen statushouders succesvol de opleiding doorlopen. Voor Connexxion het startsein om deze aanpak verder uit te gaan breiden.

Toen zij aan de opleiding begonnen, had geen van de chauffeurs ervaring met het besturen van een bus en ook de taal werd nog niet volledig beheerst. Toch hebben de mannen zich vol enthousiasme en overtuiging op de opleiding gestort, met zichtbaar resultaat. De nieuwe chauffeurs kwamen in de Arnhemse kantine bijeen met onder anderen wethouder Martien Louwers, Juul van Hout (directeur Connexxion Zuid-Oost-Nederland) om te praten over het verloop van het traject en de eventuele lessen die hieruit te leren vallen voor de toekomst.

De chauffeurs zijn inmiddels volledig geaccepteerd binnen het bedrijf en ook de passagiers zijn enthousiast, vriendelijk en geïnteresseerd. “Vooral de oudere passagiers maken graag een praatje. Hierdoor leren we al doende de taal,” merkt één van de chauffeurs lachend op. Afsluitend werd wethouder Louwers nog uitgenodigd om zélf een stuk te rijden in een stadsbus, om zich zo te kunnen inleven in wat nieuwe chauffeurs ervaren. Na wat aanmoedigingen van de inmiddels volwaardige buschauffeurs nam de wethouder plaats achter het stuur en reed onder leiding van een instructeur van de Connexxion Academy naar het station van Arnhem, zonder ook maar een krasje te maken. 

Alle betrokken partijen konden niet anders concluderen dan dat deze pilot een groot succes is geweest. Sterker nog, de plannen voor een nieuwe opleidingsgroep in Arnhem liggen al klaar en ook in Nijmegen en Eindhoven is Connexxion al bezig om soortgelijke initiatieven te ontplooien.