Let op: aangepaste dienstregeling op Koningsdag. Bekijk de wijzingen >>

Connexxion Academy veiliger en duurzamer dankzij nieuwe rij-simulator

Nog even dat ingewikkelde verkeersplein oefenen of die hele scherpe bocht. Achteruit inparkeren zonder bang te hoeven zijn dat je schade maakt. Dankzij een gloednieuwe rijsimulator kunnen onze chauffeurs in opleiding veilig oefenen op hun vaardigheden achter het stuur.

De Connexxion Academy heeft sinds deze week de beschikking over een eigen rij-simulator dankzij een samenwerking met leverancier GreenDino en het CCV. Waarbij het CCV faciliteert dat de praktijktrainingen meetellen voor de nascholing van code 95.

De simulator kan worden geprogrammeerd met allerlei scenario’s en verkeerssituaties. Verschillende rijtesten die nu met een echt voertuig op de openbare weg plaatsvinden, kunnen voortaan in de simulator worden uitgevoerd. De simulator voldoet aan de richtlijn van de Europese vakbekwaamheid (code 95) en kan daarom worden ingezet op praktijkonderdelen van Het Nieuwe Rijden en rij-optimalisatie.

Adrie Schalkwijk, manager Learning & Development bij de Connexxion Academy, is blij met de nieuwe rij-simulator: ‘De simulator heeft meerdere voordelen. Zo mogen we nu vier chauffeurs (in plaats van twee) laten deelnemen aan een praktijkdag in het kader van code 95. Dankzij de mogelijkheid om terugkerende scenario’s in te programmeren, kunnen zij moeilijke verkeerssituaties ook vaker oefenen. Ook is het gebruik van de rij-simulator duurzamer: we hoeven minder dieselvoertuigen in te zetten. Dit scheelt veel CO2-uitstoot.’

Schadereductie

De volgende stap is een onderzoek naar schadereductie. Connexxion Academy en GreenDino starten samen met de Universiteit van Wageningen een effectstudie om aan de hand van rijstijlprofielen aan schadereductie te werken. De rij-simulator kom hierbij goed van pas.