Connexxion gaat werken aan de overgang naar een volledig emissievrije vloot van bussen, wat betreft de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof. Ook het geluid van de bussen zal sterk worden teruggedrongen. Aan het eind van de concessieperiode is alles in gereedheid gebracht om vanaf 2027 volledig emissie loos te gaan rijden.

Elektrische bussen

Er rijden 8 BYD elektrische bussen in omgeving Haarlem IJmond (zero emission). Deze bussen zijn 12 meter lang en beschikken over WiFi en USB-aansluitingen. De bussen laden op via conductief laden: twee stekkers in een laadpaal. Er zijn 8 laadpalen op de stalling in Haarlem en het laden duurt ongeveer 2 uur. In de dienstregeling is rekening gehouden met het laden van de bussen.Dieselbussen

Sommige buslijnen zijn zo lang, dat deze niet gereden kunnen worden met de elektrische bussen die nu op de markt zijn. Op deze lijnen is er niet de mogelijkheid in de dienstregeling om onderweg bij te laden en daarom is er gekozen om voor die lijnen nieuwe dieselbussen met de hoogste euronorm in te zetten: Euro VI.

Deze bussen zijn er in de nieuwe frisse huisstijl. Dit zijn 5 VDL Citea bussen van 12 meter en 2 VDL Citea bussen van 14,5 meter.Daarnaast zijn er ook dieselbussen in de herkenbare rode R-net stijl. Dit zijn 21 VDL Citea bussen van 12 meter.Aardgasbussen

De beste aardgasbussen van voor 2017 rijden nog door tot en met 2020. Onder de beste wordt verstaan: beste staat van onderhoud, minste kilometers en laagste brandstofverbruik. Deze bussen rijden op groen gas. Vanaf 2020 worden alle aardgasbussen vervangen door meer dan 60 ZE-bussen die geheel emissieloos zijn.
Er rijden 54 MAN Lion City CNG bussen.


Daarnaast rijden er ook nog 8 Mercedes Citaro CNG bussen.Buurtbussen

Op de lijnen waar niet zoveel reizigers reizen worden buurtbussen ingezet. Dit zijn 8 VDL Midcity bussen. Deze worden september/oktober 2018 omgebouwd van diesel naar zero emissie. Daarnaast zijn er ook nog 2 Mercedes Sprinter bussen waar 8 personen in passen.


Terug Home