Op maandag 9 april is het officiële startsein gegeven voor het publiek vervoer in Groningen en Drenthe. Vanaf vandaag wordt er intensiever samengewerkt aan een integraal vervoersnetwerk op het gebied van publiek en openbaar vervoer. Een betaalbaar en toekomstbestendig netwerk waarin duurzaam gebruik wordt gemaakt van alle vervoersmiddelen.

 

Onder 'publiek vervoer' vallen alle publieke vervoersvormen waar inwoners en bezoekers gebruik van kunnen maken: de hubtaxi, buurtbus, lokaal vervoer en vervoer speciaal toegespitst op doelgroepen. Dit zijn bijvoorbeeld Wmo-pashouders, kinderen in het leerlingenvervoer en medewerkers van sociale werkplaatsen. Voor het leerlingenvervoer verandert er dit schooljaar overigens helemaal niets.

Startsein Publiek Vervoer Groningen Drenthe


Efficiënter reizen

‘De reizigers krijgen meer keuzevrijheid', benadrukt Harald Bouman, de voorzitter van het interim-bestuur van Publiek Vervoer Groningen Drenthe. 'De komende jaren werken wij namelijk intensief samen met onder andere de vervoerders. Niet alleen brengen zij reizigers naar de gewenste bestemming, zij werken ook met ons samen om efficiënter te reizen. Waar dat kan zullen ritten worden gecombineerd, wordt er ook over de regiogrenzen heen gereden en kan men elkaars reizigers meenemen als dit te combineren is met andere ritten. Zo komen we in de toekomst minder 'lege' busjes en taxi's tegen. Er worden zodoende minder onnodige kilometers gereden’.

Harald Bouman stond aan de wieg van Publiek Vervoer Groningen Drenthe: ‘Het was niet vanzelfsprekend voor de gemeenten om samen te werken. Elke gemeente had haar eigen vervoerscontract afgesloten en heeft haar eigen beleid. Maar alle bestuurders zijn ervan overtuigd dat we wel moeten samenwerken, om voor de huidige reiziger het vervoer te verbeteren. Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving, met de juiste ondersteuning. Door samen te werken kunnen we dit ook in de toekomst blijven aanbieden.’


Wmo-vervoer

Vanaf vandaag verzorgen de vervoerders Taxi Nuis, UVO Vervoer, DVG Personenvervoer en Connexxion | De Grooth Vervoer voor ruim 40.000 Wmo-pashouders het Wmo-vervoer in de beide provincies. Jan Bos, directeur van Publiek Vervoer Groningen Drenthe, vertelt: ‘In de afgelopen maanden is onder meer hard gewerkt aan de informatie richting de pashouders en het aanschaffen van nieuwe taxi’s en bussen. Alle vervoerders hebben een nieuw (gratis) telefoonnummer waarop de ritten besteld kunnen worden. Bij aanschaf van auto’s en busjes wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld de instapmogelijkheden. Het is een hele operatie geweest waar iedereen, zoals chauffeurs, rittenplanners, Wmo-consulenten en vertegenwoordigers van reizigers, hard aan heeft meegewerkt. We zijn nog niet klaar, we blijven verbeteren, maar we zijn wel op weg!’

Klik hier voor meer informatie. 

Terug Home