Gedeputeerde Bert Boerman opende op 7 juni officieel de nieuwe buslijn 270 in Giethoorn, beter bekend als de 'Giethoorn Express'. Al voor de openingshandeling is duidelijk dat de Giethoorn Express een succes is.


De nieuwe buslijn rijdt sinds 29 april. Ruim een maand na de eerste rit staat de teller van het aantal reizigers al op ruim 8.500. Dat aantal is een record voor het openbaar vervoer in deze regio en dat heeft alles te maken met de groei van het toerisme in Giethoorn.

Toeristenstroom

Buslijn 270 is een aanvulling op de oude en nog steeds rijdende buslijn 70. Vijf jaar geleden werd er gesproken over het afschaffen van die lijn, omdat er steeds minder gebruik van werd gemaakt. Toen kwam de toeristenstroom vanuit Azië op gang en raakte buslijn 70 langzaam overladen. In 2015 maakten in totaal 90.000 mensen gebruik van buslijn 70, in 2017 waren dat er al bijna 160.000, met name toeristen.

De Giethoorn Express rijdt van station Steenwijk via Giethoorn naar de Blauwe Handbrug en doet dat 7 dagen per week. Van 10 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds. Buslijn 70 rijdt na Giethoorn door naar Zwartsluis.
Niet het enige pareltje

Wethouder Mobiliteit Marcel Scheringa is blij met het succes van de nieuwe buslijn. "Zoals het nu gaat verwachten we dat we binnenkort jaarlijks 200.000 reizigers naar Giethoorn brengen. Dat zijn forse cijfers en daar zijn we blij mee. Nu moeten we nog zien hoe we deze massa mensen kunnen spreiden over onze gemeente. Want Giethoorn is niet het enige pareltje, we willen ook graag dat ze Blokzijl zien bijvoorbeeld. Of een dagje uit gaan naar het Nationaal Park Wieden/Weerribben."Terug Home