De R-net lijnen in Amstelland-Meerlanden krijgen vanaf 10 december a.s. naast een lijnnummer, ook een lijnkleur.

Deze kleur wordt getoond op de voorkant en zijkant van de bus en komt terug op alle lijnennetkaarten en reisinformatie op de bushalte. We werken er bovendien aan om de lijnkleur ook te gaan tonen via internet en op de schermen in de bus. Dankzij de lijnkleuren wordt het nog makkelijker om je reis plannen en om de juiste bus te vinden.

Alle R-net lijnen en bijbehorende nachtlijnen in Amstelland-Meerlanden krijgen een kleur. In totaal gaan we in Amstelland-Meerlanden vier lijnkleuren gebruiken. Deze kleuren hangen samen met een aantal bestemmingen in Amsterdam. Iedere bestemming heeft zijn eigen kleur:
  • Amsterdam centrum / Centraal Station: oranje
  • Amsterdam Zuid: limegroen
  • Amsterdam Bijlmer ArenA : donkerpaars
  • Overige bestemmingen: rood

Bij busstations of op een bushalte kan de kleur helpen om sneller de juiste bus te vinden. Aan de kleur van de buslijn kun je zien of deze van of naar één van de bovenstaande bestemmingen gaat. Een buslijn heeft altijd één kleur, die in beide richtingen gelijk is. Let bij het instappen dus wel op, of de bus in de juiste richting gaat.

Reis plannen met lijnkleuren

De kleuren kunnen ook helpen bij het plannen van een reis. Dit verduidelijken we graag aan de hand van een voorbeeld in drie eenvoudige stappen:

1. Je staat op een willekeurige bushalte in Aalsmeer en wilt naar Amsterdam Bijlmer ArenA reizen. Op de kaart zie je dat er alleen paarse R-net lijnen naar Amsterdam Bijlmer ArenA rijden.2.
Wanneer je bij Aalsmeer kijkt, zie je dat hier alleen oranje en rode R-net lijnen rijden. Je weet dus gelijk dat je onderweg moet overstappen.3.
 De oranje en paarse R-net lijnen komen op één punt samen, namelijk bij Amstelveen busstation. Je weet dus dat je met een willekeurige oranje lijn richting Amstelveen kunt reizen. Bij Amstelveen Busstation kun je overstappen op een willekeurige paarse lijn richting Amsterdam Bijlmer ArenA.


Naar Schiphol Airport

Op alle bussen die naar of via Schiphol Airport/Plaza rijden zal een vliegtuigsymbool getoond worden. Dit geldt voor alle bussen, dus ook als de bus geen onderdeel is van R-net. Als de bus de halte Schiphol Airport voorbij is, of als de bus weer terugrijdt, wordt het symbool niet meer getoond. Aan het vliegtuigsymbool kun je dus eenvoudig zien of je in de juiste bus stapt op weg naar de luchthaven.

Terug Home