Toegankelijkheid trein

De treinen en stations van de Valleilijn zijn zeer toegankelijk voor reizigers met een beperking. Onze treinen hebben een gelijkvloerse instap ten opzichte van het perron. Ook perrons zijn voorzien van voorzieningen om eenvoudig de trein te bereiken, met zo weinig mogelijk obstakels. Door deze voorzieningen kunnen reizigers met een lichamelijke beperking zelfstandig onze treinen betreden.

De stations

In de afgelopen jaren is extra aandacht geweest voor inrichting van perrons op stations. Zo zijn voorzieningen gemoderniseerd en toegankelijker gemaakt. De stations hebben een toegankelijke opgang, waardoor reizigers met een kinderwagen of hulpmiddel (rolstoel, rollator etc) eenvoudig de trein kunnen bereiken. Daar waar geen mogelijkheid is een perron zelfstandig te bereiken zijn liften geplaatst.

De treinen

De treinen zijn zeer toegankelijk voor reizigers met een beperking. Alle treinen zijn voorzien van zogenaamde ‘schuiftreden’. Dit zijn treden die automatisch uitschuiven na het tot stilstand brengen van de trein langs een perronrand. Deze trede minimaliseert de ruimte tussen perronrand en trein, zodat er geen gevaar is in deze ruimte terecht te komen. Daarnaast draagt de treden bij aan het betreden van de trein met een hulpmiddel.

Deuren van de trein kunnen door reizigers zelfstandig worden geopend bij een volledige stilstand van de trein. Geopende deuren sluiten zich automatisch na enige tijd, en zijn voorzien van beveiligingen die eventuele beknelling moet voorkomen. Een aantal deuren zijn ook voorzien van een zogenoemde ‘verlengde deuropening’. Maakt de reiziger gebruik van deze deur, dan sluit de deur niet uit zichzelf en is er meer tijd om de trein te betreden met bijvoorbeeld een kinderwagen of ander hulpmiddel.

Uitzonderingen

Voor reizigers met een beperking is het helaas niet mogelijk om zelfstandig in- of uit te stappen op station Barneveld Noord. Doordat het perron in een boog (bocht) ligt kunnen de schuiftreden van treinen de ruimte tussen perronrand en trein niet geheel overbruggen. Daarnaast is er door een zogenoemde ‘verkanting’ in het spoor een hoogteverschil tussen perronrand en schuiftreden.

Meer informatie over de Valleilijn

Valleilijn

Een traject met de trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.

In- en uitchecken Valleilijn

Vergeet niet altijd in- en uit te checken! Ook voor abonnementhouders.

Vervoersbewijzen Valleilijn

Wat voor vervoerbewijzen zijn er en hoe kan ik betalen?