Nieuwe dienstregeling Zaanstreek

Per 3 januari 2021 is er in regio Zaanstreek een nieuwe dienstregeling ingegaan. Bekijk wat er allemaal is veranderd.
Door COVID-19 zitten er veel minder reizigers in de bus dan normaal. Met name in de spitsperiode. Zodoende zijn we met de opdrachtgever (VRA) in gesprek gegaan om een aangepaste dienstregeling te bieden in 2021. In deze nieuwe dienstregeling gaan we bijna 10% minder rijden. Vooral op het R-net in de spitsperiode is dit voelbaar. Buiten de spitsperiode om zijn vrijwel geen wijzigingen voorzien. Ook niet op de stads- en streeklijnen.

Je komt er. Nog steeds.
Over het algemeen worden er minder ritten gereden bij R-net in de spitsperiode. Buiten de spitsperiode om (en op de stads- en streeklijnen) zijn vrijwel geen wijzigingen. Hiermee tornen we niet aan de basismobiliteit en tref je nog steeds een aantrekkelijk busnetwerk aan in de regio Zaanstreek.
Zodoende gaat elke lijn voortaan dagelijks zoveel mogelijk op dezelfde vertrektijden rijden, zodat er geen grote onderlinge afwijkingen bestaan in de vertrektijden op alle dagen van de week. Hierdoor kan het zijn dat vertrektijden op elke lijn zijn aangepast.

Hieronder vind je de gedetailleere wijzigingen per lijnnummer. Deze dienstregeling is ingegaan op 3 januari 2021.

Lijn 59 Zaandam Station – Beverwijk Station
De halfuurdienst in de middagspits wordt een uur eerder opgestart, waardoor er meer reismogelijkheden ontstaan tussen Zaandam en Beverwijk. De aansluitingen in Beverwijk van en naar de trein zijn op alle dagen van de week verbeterd.

Lijn 63 Zaandam Station – Assendelft
Op weekdagen rijdt er voortaan een extra vroege rit van Assendelft naar Zaandam Station (aankomst Houtveldweg/Station 06:27) die aldaar aansluiting biedt op de treinen richting Amsterdam. Op maandag t/m zaterdag overdag wordt voortaan in beide richtingen een halfuurdienst gereden.

Lijn 64 Zaandam Kogerveld – Station – Zaandijk Rooswijk
Op de gezamenlijke trajecten met andere lijnen wordt lijn 64 effectiever ingepast. Daarom rijdt lijn 64 voortaan in de avonduren en op zondag vanaf Zaandam Station richting Koog a/d Zaan een gezamenlijke halfuurdienst met lijn 63 en vanaf Zaandam Station richting Kogerveld een gezamenlijke halfuurdienst met lijn 69. Hierdoor ontstaan er tevens latere reismogelijkheden naar beide bestemmingen dan in de huidige situatie. Daarnaast worden de ritten die in de avonduren en op zondag gesplitst zijn op Zaandam Station, in bijna alle gevallen aan elkaar gekoppeld of gekoppeld aan lijn 65 van/naar De Vlinder, waardoor er altijd een reisbeweging ‘over het station’ mogelijk is. Dit wordt kenbaar gemaakt op de haltevertrekstaten.

Lijn 65 Zaandam Station – De Vlinder
De aansluiting tussen lijn 65 en R-netlijnen op De Vlinder wordt op de randen van de dag verbeterd, met kortere wachttijden tot gevolg.

Lijn 67 Zaandam Station – Wormer
Lijn 67 rijdt (al weer sinds 29 november 2020) in beide richtingen via de Westzijde. Deze route is permanent.

Lijn 69 Zaandam Kalf – Station – Krommenie Station
In de avonduren en op zondag sluit lijn 69 op station Krommenie-Assendelft in het vervolg aan op de trein uit Uitgeest. Daarnaast rijdt lijn 69 voortaan in de avonduren en op zondag een gezamenlijke halfuurdienst met lijn 64 vanaf Zaandam Station richting Kogerveld.

Lijn 391 Zaandam Zaanse Schans – De Vlinder – Amsterdam CS
In de ochtendspits wordt de kwartierdienst voortaan eerder opgestart. Op zondag zijn R-netlijnen 391 en 394 tussen De Vlinder en Amsterdam CS v.v. beter op elkaar afgestemd, wat effectief voor meer reismogelijkheden per uur zorgt (bussen rijden niet direct achter elkaar aan) maar ook voor latere ritten vanaf Amsterdam CS, gelijk aan de andere dagen van de week. Daarnaast is de overstap van/naar R-netlijn 395 op De Vlinder ruimer gemaakt door deze op sommige momenten op te rekken naar 1 minuut.

Lijn 392 Zaandam Station – De Vlinder – Amsterdam Station Noord
Op weekdagen overdag rijdt R-netlijn 392 voortaan altijd 4x per uur. In de spitsperiode rijdt er nog één rit per uur extra, waardoor de frequentie in de spitsrichting op dat moment 5x per uur is. Op zaterdagochtend rijdt lijn 392 in het vervolg 2x per uur.

Op De Vlinder is voortaan altijd een directe overstap (1 minuut) van/naar R-netlijn 394. Dit betekent dat voor bijvoorbeeld halte Zaandam Vijfhoek de reismogelijkheden van/naar Amsterdam CS op maandag t/m zaterdag overdag verdubbeld zijn van 4x per uur naar 8x per uur.

Lijn 393 Zaandam ZMC – De Vlinder – Amsterdam CS
Spitslijn 393 is opgeheven. Reizigers kunnen zonder extra reistijd gebruik maken van R-netlijnen 391 en 394.

Lijn 394 Zaandam Station – De Vlinder – Amsterdam C
Aan de randen van de dag rijden er voortaan extra ritten tussen De Vlinder en Amsterdam CS v.v. waardoor reizigers onder meer eerder kunnen arriveren op Amsterdam CS dan in de situatie van 2020. Daarnaast worden op donderdag geen speciale koopavondritten meer gereden, en is de dienstregeling gelijk aan de overige dagen van de week.

Op De Vlinder is voortaan altijd een directe overstap (1 minuut) van/naar R-netlijn 392. Dit betekent dat voor bijvoorbeeld halte Zaandam Vijfhoek de reismogelijkheden van/naar Amsterdam CS op maandag t/m zaterdag overdag verdubbeld zijn van 4x per uur naar 8x per uur.

Lijn 395 Zaandam ZMC – De Vlinder – Amsterdam Sloterdijk
R-netlijn 395 is ingekort tot het traject Zaandam ZMC – Amsterdam Sloterdijk. De frequentie bedraagt op weekdagen overdag voortaan altijd 4x per uur. In de spitsperiode rijdt er nog één rit per uur extra, waardoor de frequentie in de spitsrichting op dat moment 5x per uur bedraagt.

Reizigers vanuit Zaandam Kalf en Kogerveld richting Sloterdijk kunnen voortaan zonder extra reistijd met R-netlijn 391 naar De Vlinder reizen en daar overstappen op lijn 395. Op De Vlinder is voortaan altijd een directe overstap van/naar R-netlijn 391 of van/naar R-netlijnen 392 en 394. Een alternatief vanuit Kalf en Kogerveld is om gebruik te maken van lijn 69 en op Zaandam ZMC over te stappen op lijn 395.
Voor halte Wijdewormer P+R is halte Zaandam Schipbeek het enige alternatief.

Lijn 398 Zaandam ZMC – De Vlinder – Amsterdam Riekerpolder
Spitslijn 398 is opgeheven. Reizigers kunnen gebruik maken van R-netlijn 395 naar Sloterdijk en daar overstappen op GVB-bus 15 of metro 50/51.

Lijn N92 A’dam Leidseplein – CS – Station Noord – Zaandam Station
Nachtlijn N92 rijdt niet meer op donderdagnacht. Op vrijdagnacht wijzigt het interval tussen de ritten wat voor eerdere en latere reismogelijkheden zorgt.

Lijn N94 A’dam Leidseplein – Zaandam Station – Krommenie – Westzaan
Nachtlijn N94 rijdt voortaan niet meer op donderdagnacht. Daarnaast wordt er op vrijdag- en zaterdagnacht niet meer via Wormer gereden.

Buurtbussen
De buurtbussen worden voorbereid om weer (met schermen bij de chauffeur) ingezet te kunnen worden. Per maandag 4 januari rijdt buurtbus lijn 456 weer. Alle nodige maatregelen zijn getroffen om veilig te reizen in de voertuigen.

Dienstregeling

Je kunt de nieuwe dienstregeling in de reisplanner hieronder vinden.

Ook interessant

Nieuwe dienstregeling

Begin 2021 is de dienstregeling aangepast. Bekijk de aanpassingen in jouw vervoersgebied.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, wijzigingen en leuke acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Aangepaste tarieven

Per 1 januari 2021 zullen er verschillende tarieven van kaartjes en abonnementen wijzigen. Wil je een abonnement aanschaffen voor 2021? Dit kan vanaf half december.