Draag een mondkapje en vermijd drukte. Zorg voor voldoende saldo op je OV-chipkaart of koop vooraf je kaartje.

Nieuwe dienstregeling Zaanstreek

Per 5 januari gaat er in regio Zaanstreek een nieuwe dienstregeling in. Dit is als gevolg van de grote renovatie van de Wilhelminasluis in Zaandam, waardoor er geen verkeer meer mogelijk is door het centrum van Zaandam. Hierdoor rijden veel buslijnen een andere route binnen zaandam en komen er drie nieuwe lijnen bij. Bekijk wat er allemaal verandert.

Gewijzigde vertrektijden

Op vrijwel alle lijnen wijzigen aankomst- en vertrektijden.
Je kunt deze nieuwe vertrektijden zien in de reisplanner of tijdens het zoeken van een dienstregeling. Kies hiervoor een datum na 15 december.

Van en naar centrum Zaandam en Zaans Medisch Centrum

Haltes Vinkenstraat, Gedempte Gracht en Peperstraat vervallen voor alle lijnen.

Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen naar Zaandam Station of naar halte Het Mennistenerf.

Van en naar het Zaans Medisch Centrum reis je in het vervolg met buslijnen 56, 65, 66, 391, 393, 394, 395 en 398.

Lees hieronder alle wijzigingen per lijnnummer.

Nieuw: Lijn 56

Ringlijn Zaandam Station – ZMC – Vijfhoek – Station

Nieuw: Lijn 56 is een ringlijn die vanaf Zaandam Station via de Vincent van Goghweg, het Zaans Medisch Centrum, Het Mennistenerf, de Vermiljoenweg en Vijfhoek weer naar Zaandam Station rijdt. Lijn 56 stopt op alle tussenliggende haltes en rijdt 2x per uur, in de avonden en op zondag 1x per uur. De bus rijdt in één richting en vertrekt op Zaandam Station vanaf halte D. In tegenovergestelde richting rijdt lijn 66.

Lijn 59

Zaandam Station – Beverwijk

De route van lijn 59 is ongewijzigd.

Lijn 64

Zaandijk Rooswijk – Zaandam Station – Kogerveld

Tussen Zaandam Station en halte Hof van Zaenden rijdt lijn 64 in beide richtingen rechtstreeks via de Provincialeweg en Vincent van Goghweg, en zal daarbij op elke tussenliggende halte stoppen.
Reizigers voor het Zaans Medisch Centrum kunnen gebruik maken van de halte Hof van Zaenden of van overige buslijnen. Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station.

Lijn 65

Assendelft – Zaandam Station – ZMC – De Vlinder

Lijn 65 heeft een aangepaste route tussen Zaandam Station en De Vlinder. Vanaf Zaandam Station rijdt lijn 65 via de Provincialeweg en Vincent van Goghweg naar het Zaans Medisch Centrum en vervolgens via de haltes Noordwachter en Tjotterlaan richting Smitsven en De Vlinder. Lijn 65 stopt daarbij op elke tussenliggende halte en rijdt altijd 2x per uur op dit traject (in de avonden 1x per uur).

Nieuw: Lijn 66

Ringlijn Zaandam Station – Vijfhoek – ZMC – Station

Nieuw: Lijn 66 is een ringlijn die vanaf Zaandam Station via de Den Uylbrug, Vijfhoek, de Vermiljoenweg, Het Mennistenerf, het Zaans Medisch Centrum en de Vincent van Goghweg naar Zaandam Station rijdt. Lijn 66 stopt op alle tussenliggende haltes en rijdt 2x per uur; in de avonden en op zondag 1x per uur. De bus rijdt in één richting en vertrekt op Zaandam Station vanaf halte F. In tegenovergestelde richting rijdt lijn 56.

Lijn 67

Assendelft – Zaandam Station – Wormer

Lijn 67 zal vanaf 5 januari a.s. voorlopig in beide richtingen weer via de Westzijde (halte Botenmakersstraat) gaan rijden.

Lijn 69

Krommenie-Assendelft – Zaandam Station – Kalf

Tussen Zaandam Station en halte Hof van Zaenden rijdt lijn 69 in beide richtingen rechtstreeks via de Provincialeweg en Vincent van Goghweg, en zal daarbij op elke tussenliggende halte stoppen.
Reizigers voor het Zaans Medisch Centrum kunnen gebruik maken van de halte Hof van Zaenden of van overige buslijnen. Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station.

Lijn 391

Zaandam Zaanse Schans – Amsterdam CS

De route van lijn 391 is ongewijzigd.

Lijn 392

Zaandam Station – Amsterdam Metro Noord

Lijn 392 rijdt voortaan vanaf Zaandam Station rechtstreeks en zonder tussenliggende haltes naar Hotels Vijfhoek, via de Den Uylbrug en v.v.
Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station, reizigers voor lijn 392 van en naar de Wibautstraat reizen via De Vlinder.

Nieuw: Lijn 393

Zaandam ZMC – Vermiljoenweg – Amsterdam CS

Nieuw: Op werkdagen in de spitsuren rijdt R-netlijn 393 tussen het Zaans Medisch Centrum en Amsterdam CS via De Weer, Vermiljoenweg, Vijfhoek en De Vlinder. Lijn 393 zal daarbij op elke tussenliggende R-nethalte stoppen. ’s Morgens worden er 6 ritten richting Amsterdam CS gereden en ’s middags 6 ritten richting Zaandam. Hiermee behouden reizigers van/naar de haltes Tjotterlaan en Vermiljoenweg een rechtstreekse verbinding met Amsterdam CS in de spitsuren, ondanks het wegvallen van lijn 394 over De Weer.

Lijn 394

Zaandam Station – ZMC – Amsterdam CS

Lijn 394 rijdt voortaan tussen Zaandam Station en halte Noordwachter via de Provincialeweg, Vincent van Goghweg en het Zaans Medisch Centrum. Daarbij wordt alleen gestopt op tussenliggende R-nethaltes.
Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station, reizigers van en naar de Tjotterlaan en Vermiljoenweg reizen met lijnen 56, 65, 66 of 393.

Lijn 395

Wijdewormer P+R – ZMC – Amsterdam Sloterdijk

De route van lijn 395 is ongewijzigd.

Lijn 398

Zaandam ZMC – Amsterdam Riekerpolder

Lijn 398 zal voortaan 6 ritten per werkdag rijden richting Amsterdam en 5 ritten per werkdag richting Zaandam.

Lijn N92

A’dam Leidseplein – CS – Zaandam Station

Nachtlijn N92 rijdt via Het Mennistenerf, het Zaans Medisch Centrum en de Provincialeweg naar Zaandam Station, in plaats van via de Gedempte Gracht. De ritten die normaal gesproken tot de Gedempte Gracht rijden en daar overgaan op lijn N94, gaan nu op Zaandam Station over op lijn N94.

Lijn N94

A’dam Leidseplein – CS – Zaandam Station – Westzaan

Nachtlijn N94 rijdt via halte Noordwachter, het Zaans Medisch Centrum en de Provincialeweg naar Zaandam Station, in plaats van via Het Mennistenerf. De ritten die normaal op de Gedempte Gracht startten, starten nu op Zaandam Station.

Plan je reis in de reisplanner

Bekijk de nieuwe tijden voor jouw reis in de reisplanner. Kies als vertrekdatum een datum na 15 december en je zult de nieuwe dienstregeling te zien krijgen.

Ook interessant

Aangepaste tarieven

Per 1 januari 2020 zullen er verschillende tarieven van kaartjes en abonnementen wijzigen. Wil je een abonnement aanschaffen voor 2020? Dit kan vanaf half december.

Nieuwe dienstregeling

Op 15 december zal de dienstregeling voor bepaalde lijnen worden aangepast. Bekijk de aanpassingen in jouw vervoersgebied.

Zaanstreek

Het busvervoer in Zaandam en de omliggende plaatsen, grofweg de gehele Zaanstad.