Buurtbus-taxi als tijdelijk alternatief voor de buurtbus

De buurtbus 481 Bloemendaal - Santpoort in de regio Haarlem-IJmond kan voorlopig nog niet rijden. Eerst moet uit landelijk onderzoek blijken welke voorzieningen in buurtbus nodig zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom hebben de provincie en Connexxion voor de buurtbusreizigers een tijdelijk alternatief geregeld: de Buurtbus-taxi.
 

Buurtbus-taxi

De Buurtbus-taxi start per 1 september in Haarlem-IJmond. De Buurtbus-taxi rijdt niet op zondagen

Hoe werkt het?

Je kunt op het buurtbustraject een rit reserveren bij de Buurtbus-taxi, via het reserveringsnummer 088-3394800. Je dient de Buurtbus-taxi één uur van te voren te reserveren. De Buurtbus-taxi rijdt vanaf 9.00 uur tussen de haltes waar normaal gesproken de buurtbus 481 rijdt. Bij de reservering kun je aangeven bij welke halte je wilt instappen en bij welke halte je wilt uitstappen.

Hoe kan je betalen?

Voor de Buurtbus-taxi geldt een vast tarief van 4 euro per persoon, ongeacht de gereden afstand. Je kunt in de Buurtbus-taxi contant betalen. Het is niet mogelijk om te reizen met de OV-chipkaart of een abonnement.

De Buurtbus-taxi vervalt zodra de buurtbus 481 Bloemendaal - Santpoort weer rijdt.
Het taxibedrijf die de Buurtbus-taxi in opdracht van Connexxion rijdt, werkt volgens het coronaprotocol van de taxibranche.

Buurtbussen

Het plaatsen van kuchschermen bij de chauffeur, zoals nu gebeurt bij de grote OV-bussen, blijkt in buurtbus niet voldoende. Omdat buurtbussen kleiner zijn en alleen aan de voorkant een deur hebben, is de natuurlijke luchtcirculatie anders dan in een grote bus. TNO onderzoekt nu welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de buurtbussen weer veilig te laten rijden.

Buurtbussen rijden op trajecten waar onvoldoende reizigers zijn om ‘gewoon’ openbaar vervoer aan te bieden. Het gaat om kleine 8-persoonsbussen die worden bestuurd door vrijwilligers. De meeste vrijwillige chauffeurs zijn ouderen die tot de risicogroep behoren voor besmetting met het coronavirus. Daarom hebben de provincie, besturen van buurtbusverenigingen en Connexxion half maart gezamenlijk besloten om tijdelijk te stoppen met rijden.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de Buurtbus-taxi reserveren?
Je kan de Buurtbus-taxi reserveren door te bellen naar 088-3394800. Je reserveert de Buurtbus-taxi minstens één uur voor vertrek.

Hoe kan ik de Buurtbus-taxi betalen
Je kunt in de Buurtbus-taxi contant betalen bij de chauffeur. OV-chipkaart is niet geldig in de Buurtbus-taxi.

Hoe lang van tevoren moet ik reserveren?
Je moet de Buurtbus-taxi minstens een uur van tevoren reserveren.

Moet ik een mondkapje dragen?
Ja, je dient in de Buurtbus-taxi een mondkapje te dragen. De uitvoerder van de Buurtbus-taxi rijdt volgens het Coronaprocotol van de taxibranche

Ik ben niet opgehaald, waar kan ik dat melden?
Je kunt dit melden bij de klantenservice van Connexxion. Meer informatie vind je hier

Is het reizen met de buurtbustaxi Corona-veilig?
Ja, bij het in acht nemen van de regels en protocollen rondom het Coronavirus kan er op een veilige manier gereisd worden met de Buurtbus-taxi. Bij het reserveren van de Buurtbus-taxi wordt er ook gevraagd of je Corona-gerelateerde klacht hebt. Zo proberen we het reizen met de Buurtbus-taxi zo veilig mogelijk te maken.

Rijdt de buurtbustaxi volgens een dienstregeling?
Nee, de Buurtbus-taxi rijdt op reservering. Bij de reservering kun je aangeven tussen welke haltes van de (reguliere) Buurtbus je wilt reizen. De Buurtbus-taxi komt je bij de opgegeven opstaphalte ophalen.

Kan ik met de Buurtbus-taxi van deur-tot-deur reizen zoals bij een reguliere taxi?
Nee, met de Buurtbus-taxi kan alleen van halte-tot-halte worden gereisd tussen de haltes waar de Buurtbus normaal ook halteert.

Heb ik de Buurtbus-taxi voor mij alleen of kan het ook zo zijn dat er andere passagiers in de Buurtbus-taxi zitten?
Het is mogelijk dat er andere passagier bij jou in de Buurtbus-taxi komen.

Waarom rijdt de Buurtbus-taxi pas vanaf 09:00 uur?
Dit is een keuze die Connexxion samen met de opdrachtgever de Provincie Noord-Holland heeft gemaakt. De Buurtbus-taxi is een tijdelijk alternatief voor de reguliere buurtbussen

Kan ik reizen met de OV-chipkaart in de Buurtbus-taxi?
Nee, dit is niet mogelijk. De OV-chipkaart is niet geldig in de Buurtbus-taxi. Je dient het vaste tarief op een andere manier te betalen bij de chauffeur in het voertuig.

Waarom moet ik de Buurtbus-taxi van te voren reserveren? Dit hoeft normaal niet bij de reguliere Buurtbus
Er moet van te voren gereserveerd worden, zodat er vooraf triage gedaan kan worden. Bij de reservering zal er aan je gevraagd worden of je geen klachten hebt die gerelateerd zijn aan het coronavirus.