Op vrijdag 1 juli wordt er gestaakt in Noord-Holland Noord. Dit heeft invloed op onze dienstverlening.

Weer via de voordeur instappen en een kaartje kopen

22-10-2020
We hebben goed nieuws! Onze bussen zijn voorzien van een aantal aanpassingen, waaronder het plaatsen van schermen bij de chauffeurscabine. Dankzij deze maatregelen kunnen de voordeuren van de bussen weer open. Dit betekent dat je weer voorin in kunt stappen en een kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. 

Wanneer gaan de voordeuren weer open?

Het verschilt per vervoersgebied wanneer de kuchschermen geplaatst zijn en de voordeuren dus weer open gaan.
  • Amstelland Meerlanden*: vanaf 2 november
  • Zaanstreek: vanaf 2 november
  • Noord-Holland Noord: vanaf 2 november
  • Gooi en Vechtstreek: vanaf 2 november
  • Haarlem-IJmond*: gedeeltelijk vanaf 2 november. Een aantal bussen volgt later. Opent de buschauffeur de voordeur? Dan kun je voorin instappen. Blijft de voordeur gesloten? Stap dan achterin in. Er wordt hard gewerkt om alle bussen instapklaar te maken.
  • Zeeland: vanaf 2 november
  • Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee: vanaf 2 november
* Let op: buslijnen 244, 255, 300, 340, 346, 356 in Haarlem horen bij vervoersgebied Amstelland Meerlanden. Hier kun je dus vanaf 2 november weer voorin instappen.

Zoveel mogelijk éénrichtingsverkeer

Nu de voordeuren weer opengaan, willen we zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer creëren in de bus. Daarom willen we je vragen om voorin in te stappen en bij de midden- of achterdeur uit te stappen. Zo houden we het OV veilig.

  • Bij open-instap op Schiphol en (deel)trajecten van lijnen 300 en 397 mag je natuurlijk altijd al via alle deuren instappen!

Onderzoek van TNO

Schermen bij de chauffeurscabine, goede ventilatie en regelmatige schoonmaak verkleinen de kans op blootstelling aan het coronavirus in het OV in vergelijking met de huidige situatie, waarbij reizigers alleen door de achterdeuren moeten in- en uitstappen. Daarmee vormt het voor de buschauffeurs en trambestuurders een beter alternatief dan een gesloten voordeur.

Lees meer over het onderzoek van TNO naar veilig reizen met het OV

Vervoerbewijs kopen

Je kunt dus weer een kaartje kopen tegen het reguliere tarief bij de chauffeur. In Haarlem-IJmond is dit in een gedeelte van de voertuigen nog niet mogelijk. In deze bussen is het mogelijk om een barcode te scannen en zo online een los ritkaartje aan te schaffen.

Kinderen reizen niet meer gratis mee

Dit betekent ook dat kinderen van 4 tot en met 11 jaar niet meer gratis mogen meereizen vanaf de datum dat de voordeur geopend is. Voor deze kinderen kan een Kids Dagkaart voor € 1,00 worden aangeschaft bij de chauffeur.

Online vervoersbewijs kopen

Daarnaast kun je ook online een vervoersbewijs blijven aanschaffen.
Ga naar alle e-tickets

Buurtbussen

De buurtbuslijnen gaan nog niet de weg op. Er wordt hard gewerkt aan aanpassingen op basis van recente aanbevelingen van TNO.