Draag een mondkapje en vermijd drukte. Zorg voor voldoende saldo op je OV-chipkaart of koop vooraf je kaartje.

Over het coronavirus

Vanaf juli mag het OV weer door iedereen gebruikt worden. De dienstregeling is weer op het oude niveau, mondkapjes blijven verplicht en de voordeur van de bus blijft gesloten. Om verantwoord reizen in het OV mogelijk te maken, vragen we onze reizigers om zich aan de landelijke spelregels te houden.

De landelijke spelregels in het kort:

 • Mijd drukte: reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Maak in het OV gebruik van een niet-medisch mondkapje. (verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar). Zet het mondkapje op voor je instapt.
 • Houd rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte waar mogelijk.
 • Stap de bus in via de achterdeur.

Aangepaste serviceverlening

Vanaf 1 juni is een mondkapje in het OV verplicht

Let op: de overheid verplicht per 1 juni het gebruik van een mondkapje in het OV voor iedereen vanaf 13 jaar. Je bent zelf verantwoordelijk om een niet-medisch mondkapje aan te schaffen. Zet je mondkapje op vóór je instapt.

Achterin instappen

Reis je met één van onze bussen? Dan vragen we je om via de achterdeur in te stappen én achterin in te checken. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat kuchschermen, goede ventilatie en regelmatige schoonmaak de kans op blootstelling aan het coronavirus in het OV verkleinen en het mogelijk maken de voordeur van trams en bussen verantwoord te openen. Wij gaan de komende tijd kuchschermen inbouwen in alle bussen zodat de voordeur weer geopend kan worden. Lees meer informatie over kuchschermen en het onderzoek op de website van OV-NL.nl

De chauffeurs verkopen tijdelijk geen kaartjes

Zo lang de voordeur gesloten is verkopen de chauffeurs geen kaartjes. Dit duurt in ieder geval tot half september.
Reis met je OV-chipkaart of koop vooraf een ritkaartje als e-ticket.

Veelgestelde vragen

We ontvangen veel vragen over deze landelijke regels. We hebben een aantal vragen hieronder beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Kijk op de website van de Rijksoverheid:
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met Openbaar Vervoer?
Mocht je met het Openbaar Vervoer reizen, dan zijn de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen:
 • Was vaker de handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes.
 • Volg de instructies van onze medewerkers op.
 • Draag in de voertuigen een mondkapje. Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Vermijd drukte.
 • Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.
Ik heb geen mondkapje. Mag ik nog met het openbaar vervoer?
Het gebruik van mondkapjes is per 1 juni in OV-voertuigen verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar. Je hoeft geen medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Je kunt een zelfgemaakt of een niet-medisch mondkapje dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende, het kapje moet goed aansluiten rondom de mond. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van mondkapjes.

Is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer?
Ja, vanaf 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht voor reizigers. Je dient het mondkapje op te zetten voor je instapt en mag deze pas weer afzetten nadat je bent uitgestapt.

Hoe gebruik ik een niet-medisch mondkapje?
Lees de handleiding van de Rijksoverheid met uitleg over hoe je een niet-medisch mondkapje gebruikt.

Waarom moeten reizigers wel een mondkapje op en zien we OV-medewerkers zonder?
De vervoerders hebben met maatregelen, zoals het sluiten van de voordeur van de bus en het afsluiten van de stoelen achter de chauffeurscabine, gezorgd voor voldoende afstand. De afstand tussen chauffeur en reizigers is ruim 1,5 meter. Daarom is het dragen van een mondkapje voor de chauffeurs niet verplicht.

De chauffeur draagt overigens wel een mondkapje bij zich, voor het geval het nodig mocht zijn.

Welk type mondkapje heb ik nodig in het OV?
Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Je kunt deze ook zelf maken.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen? Je kunt een niet-medisch mondkapje onder meer kopen bij de apotheek of drogist. Je kunt wegwerp-mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. Je kunt ook een (katoenen) niet-medisch mondkapje kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Hoe zit dat met 1,5 meter afstand in het OV?

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. In de voertuigen wordt geaccepteerd dat 1,5 meter niet altijd haalbaar is. Daarom wordt dit beleid in trein, bus, tram en metro versoepeld, in combinatie met het gebruik van mondkapjes, waarmee verantwoord reizen mogelijk is. Waar nodig helpen we je hierbij met aanwijzingen in of bij onze voertuigen. Op stations en bij haltes vragen we je om wel 1.5 meter afstand te houden.

Welke maatregelen nemen de openbaarvervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?
Connexxion en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden op perrons, stations en bij haltes. Vanaf 1 juni zijn niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.

Vanwege de coronamaatregelen kan ik geen kaartje kopen bij de buschauffeur. Wat nu?
Achterin instappen betekent inderdaad dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom met de OV-chipkaart. Je kunt je OV-chipkaart online opwaarderen.

Geen OV-chipkaart? Kies dan voor een e-ticket. Speciaal voor deze bijzondere situatie zijn er losse ritkaartjes te koop in onze e-ticketshop.

Tijdelijk reizen kinderen tot en met 11 jaar gratis mee met een reiziger van 18 jaar of ouder die een geldig vervoersbewijs bezit. Er mogen maximaal 4 kinderen per betalende reiziger meereizen.

Vanwege het coronavirus maak ik voorlopig geen gebruik van mijn abonnement. Kan ik mijn reisproduct vroegtijdig of tussentijds opzeggen?
We hebben de verschillende mogelijkheden per reisproduct voor je op een rij gezet.
Bekijk de mogelijkheden