Let op: aangepaste dienstregeling op Koningsdag. Bekijk de wijzingen >>

Nieuwe ParkShuttle later in gebruik dan gepland

De nieuwe ParkShuttle voertuigen worden later in gebruik genomen dan gepland. Dit is het gevolg van nieuwe wettelijke eisen op het gebied van zelfrijdende voertuigen. De planning is nu dat ze per 1 juni 2020 in gebruik worden genomen. Tot die tijd kunnen de reizigers gebruik maken van de pendelbussen (tussen Capelsebrug en Rivium).
Sinds 1999 rijden er autonome shuttles op bedrijventerrein Rivium. Al in 2015 startte leverancier 2getthere met het ontwerp van de derde generatie ParkShuttle, die bij Rivium nu ook op de openbare weg gaat rijden als uitbreiding van de route. Deze mobiliteitsoplossing is uniek omdat dit wereldwijd het eerste en vooralsnog enige type is dat zonder bestuurder, conducteur of steward aan boord rijdt.

Per 1 juli is de experimenteerwet ingegaan, waar eisen uit voortkomen aan zelfrijdende voertuigen die zonder steward gaan rijden op de openbare weg. De komst van de wet is voorzien, maar de volledige gevolgen waren nog niet bekend.

De eisen die nu worden gesteld aan autonome voertuigen, zijn een gevolg van de inzichten die in de afgelopen drie jaar zijn opgedaan en in de beoordeling worden meegenomen. Het bestaande voertuigontwerp moet nu aangepast worden aan deze nieuwe eisen. Voorbeelden hiervan zijn de obstakeldetectie en aanpassingen aan de bekabeling van het voertuig.

Ben Dwars, concessiedirecteur Zeeland, HWGO en Parkshuttle: ‘Bovengenoemde heeft helaas gevolgen voor de planing. De nieuwe shuttles gaan op 1 juni rijden. Tot die tijd vervoeren we onze reizigers met pendelbussen.’