Nieuwe elektrische midibussen in regio Zaanstreek

05-09-2019
Vervoerregio Amsterdam, Connexxion en gemeente Zaanstad vieren samen een feestje bij de ingebruikname van vijf elektrische midibussen. Met de komst van deze bussen zet de Vervoerregio in samenwerking met Connexxion een nieuwe stap en doen we voor het eerst ervaring op met de kleinere variant.

De reden dat we voor deze bussen hebben gekozen is, omdat ze beter passen in de soms oude en nauwe binnenstedelijke infrastructuur van Zaanstad. Deze midibussen zijn namelijk maar 1,74 meter breed in plaats van 2,55 meter zoals een standaard OV-bus. Daarnaast is zijn de bussen bijna geluidloos vanaf buiten. Om de bus toch nog te verstaanbaar te maken in het verkeer is de bus uitgerust met een trambel die de chauffeur kan laten afgaan als bijvoorbeeld een fietser de bus niet hoort aankomen. 

De midibussen beschikken over 19 zitplekken die gemaakt zijn van comfortabel rubber en bekleed met een dikke stof en daarnaast is er 1 staanplaats. Ook met een rolstoel kun je gemakkelijk meereizen met deze bussen vanwege een uitklapbaar plateau.

Portefeuillehouder Gerard Slegers en Wouter Bakker van Connexxion verzorgden het officiële startschot van dit unieke project en genoten daarna van een ritje met de elektrische bus door Zaanstad. Slegers: "We vieren een mijlpaal: de eerste Zero Emissie bussen in de Zaanstreek! Een mooie stap op weg naar verdere verduurzaming van het OV." Deze bussen produceren namelijk maarliefst 13 kg minder CO2  per kilometer als een gelijkwaardig voertuig met een dieselmotor.

De doelstelling van Vervoerregio Amsterdam is om in 2030 het gehele busvervoer uitstootvrij te laten rondrijden. Vorig jaar heeft Connexxion hierbij al een grote stap in de juiste richting gemaakt toen er 100 elektrische bussen rond Schiphol geintroduceerd werden, en deze elektrische midibussen zijn een mooi vervolg. 

Ook interessant

Zaanstreek

Het busvervoer in Zaandam en de omliggende plaatsen, grofweg de gehele Zaanstad.