Let op: vanaf 6 november geldt de mondkapjesplicht naast in de voertuigen, ook weer op stations en haltes.

Nieuwe dienstregeling Zaanstreek 2022

Met ingang van 12 december is er in de Zaanstreek een nieuwe dienstregeling. Vanwege de groeiende reizigersaantallen rijden we op een aantal lijnen hogere frequenties. Ook wijzigen routes. Op vrijwel alle lijnen wijzigen ook de vertrektijden, plan zodoende je reis via Connexxion of 9292.

Wijzigingen dienstregeling 2022 Zaanstreek

Lijn 59
De treintijden in Beverwijk wijzigen. De buslijnen rondom Beverwijk veranderen mee. Zodoende wijzigen de vertrektijden van lijn 59 en gaat de lijn bij station Beverwijk vertrekken vanaf halte H.

Lijn 63
Lijn 63 rijdt voortaan rechtstreeks naar station Zaandam. De bediening van Zuiderhout wordt overgenomen door lijn 64, die deze haltes ook in de avonduren en op zondag gaat bedienen.

Daarnaast rijdt lijn 63 in de avonduren en op zondag na Assendelft niet meer door naar station Krommenie. Deze reizigers kunnen gebruik maken van de nieuwe lijn 68.

Tot slot rijdt lijn 63 op zaterdag voortaan tot 11:00 uur een uurdienst, en stopt de bus richting Assendelft ook weer op halte Spoorstrip (voorheen Opera).

Lijn 64
Alle ritten van lijn 64 gaan via Zuiderhout rijden. Hierdoor wordt dit gebied voortaan op alle dagen van de week bediend en zijn er meer rechtstreekse reismogelijkheden vanuit Zaandam naar de woonboulevard en het Hembrugterrein.

Daarnaast wordt in Rooswijk in het vervolg een lusroute gereden. Richting Rooswijk rijdt de bus na halte Simon Gammerkade direct naar halte Oud Heinstraat, om vanaf daar via de gebruikelijke route weer richting Zaandam te rijden.

Overige wijzigingen op deze lijn:
  • Vanaf station Zaandam richting Kogerveld gaat de eerste bus op weekdagen voortaan een uur eerder rijden
  • Op zaterdag wordt tot 11:00 uur een uurdienst gereden over het hele traject
  • Alle ritten vanuit Kogerveld richting Rooswijk worden in het vervolg als doorgaande ritten aangeboden (dus ook als lijn 64 een uurdienst rijdt)
  • Richting Rooswijk wordt weer gehalteerd op halte Spoorstrip (voorheen Opera)
Lijn 65
Op alle dagen van de week rijdt lijn 65 tussen 9:00 en 16:00 uur na knooppunt De Vlinder elk uur verder naar halte Uitvaartcentrum (voorheen Hotels Vijfhoek). Richting halte Uitvaartcentrum wordt op De Vlinder vanaf halte A vertrokken.

Lijn 67
Lijn 67 krijgt extra rijtijd om de betrouwbaarheid van deze lijn te verbeteren. Daarnaast wordt lijn 67 in de ochtend afgestemd met lijn 69 tussen Wormerveer en Zaandam, waardoor de vertrektijden een kwartier opschuiven.

Lijn 68 (nieuw)
Nieuwe lijn in de avonduren en op zondag tussen station Krommenie en halte Assendelft Noorderveenweg ter vervanging van lijn 63. Op station Krommenie is deze lijn altijd gekoppeld aan lijn 69.

Lijn 69
Doordeweeks tussen ± 7:00 en 10:00 uur en tussen ± 14:00 en 19:00 uur, buiten de vakanties, rijdt er elk uur in beide richtingen een extra rit tussen station Zaandam en halte Wormerveer Noordse Balk. Samen met lijn 67 worden er dan 4 ritten per uur aangeboden tussen Wormerveer en Zaandam v.v.

Daarnaast rijden er op alle dagen van de week extra vroege en extra late ritten van en naar station Zaandam om meer reismogelijkheden te bieden. Op zaterdag- en zondag wordt voortaan tot 10:00 uur een uurdienst gereden.
Tot slot worden de aansluitingen op de trein bij zowel station Zaandam als bij station Krommenie verbeterd. Hierdoor verschuiven de vertrektijden enkele minuten.

Lijn 292 (nieuw)
Nieuwe spitslijn tussen De Vlinder en metrostation Noord. Tussen De Vlinder en halte P.A. van Heijningestraat rijdt deze lijn niet via Oostzaan maar via haltes Westkolkdijk en Molenaarsweg.

Deze lijn rijdt buiten de vakanties in beide richtingen 4x per uur, waardoor er samen met lijn 392 binnen Amsterdam Noord 8x per uur gereden wordt in de spitsperiode. Lijn 292 sluit bij De Vlinder altijd aan op andere R-netlijnen en vertrekt daar vanaf halte C.

Lijn 391
Doordeweeks wordt de kwartierdienst eerder opgestart (6:00 uur) en later afgebouwd (20:00 uur) om spitsmijden verder te faciliteren. Samen met lijn 394 wordt zodoende vaker elke 7,5 minuut gereden van en naar Amsterdam Centraal. Ook in het weekend rijdt de kwartierdienst langer door.

Verder wordt op weekdagen de eerste reismogelijkheid in beide richtingen met 20 minuten vervroegd.

Lijn 392
Lijn 392 wordt versneld om beter aan te kunnen sluiten op de metro bij Station Noord. Hierdoor stopt deze lijn niet meer op haltes Hotels Vijfhoek en Vinkenstraat. Reizigers voor Hotels Vijfhoek kunnen gebruik maken van halte Vijfhoek (lijnen 391, 392) op 250 meter loopafstand of van lijn 65.

Verder rijden er dagelijks extra vroege ritten vanaf De Vlinder naar station Zaandam en extra late ritten van station Zaandam naar De Vlinder. Ook wordt de kwartierdienst doordeweeks eerder opgestart (6:00 uur) en later afgebouwd (20:00 uur) om spitsmijden verder te faciliteren. Op zaterdag wordt de kwartierdienst eveneens eerder opgestart en later afgebouwd.

Lijn 392 rijdt samen met lijn 292 in de spits buiten de vakantieperiode 8x per uur van en naar Station Noord.

Lijn 394
Dagelijks rijden er extra vroege ritten vanaf De Vlinder naar station Zaandam en extra late ritten vanaf station Zaandam naar De Vlinder. Ook wordt de kwartierdienst doordeweeks eerder opgestart (6:00 uur) en later afgebouwd (20:00 uur) om spitsmijden verder te faciliteren. Samen met lijn 391 wordt zodoende vaker elke 7,5 minuut gereden van en naar Amsterdam Centraal. Ook op zaterdag wordt de kwartierdienst eerder opgestart en later afgebouwd.

Lijn 395
Voortaan gaat lijn 395 ook in de late avond en op zondag de hele dag een halfuurdienst rijden tussen Zaandam ZMC en Sloterdijk. Bovendien wordt in de spits buiten de vakantieperiode de frequentie tussen De Vlinder en Sloterdijk verhoogd naar 8x per uur. Daarnaast wordt doordeweeks de kwartierdienst eerder opgestart (6:00 uur) en later afgebouwd (20:00 uur) om spitsmijden verder te faciliteren.

Verder wordt op weekdagen de eerste reismogelijkheid naar Sloterdijk met 20 minuten vervroegd, waardoor reizigers (met overstap op de trein) vóór 6:00 uur op Schiphol Airport kunnen arriveren. Op zaterdag is de eerste reismogelijkheid zelfs 45 minuten eerder. Op zondag en in de late avond is deze verbinding nieuw.

Buurtbus 414
De vertrektijden van de buurtbus zijn richting Oost-Knollendam iets aangepast. De eerste rit op weekdagen vanuit Krommeniedijk naar station Krommenie wordt opgeheven. Daarnaast gaat de buurtbus voortaan ook op alle tussenliggende haltes van lijnen 67 en 69 stoppen.

Buurtbus 456
Doordat de dienstregeling van lijn 59 wijzigt, zal de buurtbus ook op andere tijden gaan rijden om de aansluiting van en naar Beverwijk bij Pont Buitenhuizen te kunnen blijven bieden.

Lijn N92
Nachtlijn N92 rijdt voortaan op zowel vrijdag- als zaterdagnacht een uurdienst. Na halte Het Mennistenerf wordt niet meer naar station Zaandam gereden maar naar het Zaans Medisch Centrum, hierdoor worden er 3 extra haltes op het nachtnet aangesloten.

Richting Amsterdam worden er geen ritten meer aangeboden. Binnen Zaandam wordt dit gedeeltelijk opgevangen door de extra late ritten van lijn 392. Binnen Amsterdam zijn de nachtlijnen van GVB het alternatief.

Tot slot vertrekt de N92 op Amsterdam Centraal voortaan vanaf halte K en wordt er in het vervolg in Landsmeer ook gestopt bij de halte Raadhuisstraat.

Lijn N94
Rijdt voortaan niet meer verder dan station Krommenie. In Krommenie wordt de route gestrekt door na halte Badhuislaan via de Heiligeweg te rijden, daarbij nog halterend bij het Rosariumplein en de Jupiterstraat. Op Amsterdam Centraal wordt vertrokken vanaf halte K.