Let op: aangepaste dienstregeling op Koningsdag. Bekijk de wijzingen >>

Connexxion introduceert drukte-indicator in reisapp

Tijdens het plannen van je reis zien hoe druk het is in het OV? Dat kan nu in onze app! Door de coronacrisis is het belang van reizigersspreiding in het OV in korte tijd toegenomen. Daarom introduceren we een drukte-indicator, die beschikbaar is bij het plannen van een reis via de Connexxion app.

Hoe werkt de drukte-indicator?

De reisplanner geeft nu aan of je een rustige of drukke bus of trein kunt verwachten. De voorspelde drukte wordt in de reisplanner weergegeven met een symbool van één of meer poppetjes. Bij één poppetje is het rustig en zijn er veel zitplaatsen beschikbaar, bij twee poppetjes is de bezetting gemiddeld, en bij drie poppetjes zijn er zeer waarschijnlijk alleen staanplaatsen beschikbaar.

Waarom een drukte-indicator?

De drukte-indicator sluit aan bij het landelijke initiatief van OV-bedrijven om drukte inzichtelijk te maken als onderdeel van de corona-maatregelen. Maar ook vóór het coronatijdperk bleek uit meerdere onderzoeken dat reizigers graag willen weten welke drukte ze kunnen verwachten in het openbaar vervoer. Dit verhoogt voor hen het comfort van de reis. Met de drukte-indicator is dit nu mogelijk.

Hoe wordt de drukte bepaald?

Op basis van reizigersaantallen van eerdere weken wordt een voorspelling gemaakt van de drukte in bus en trein. Hiermee kunnen reizigers zien welke drukte wij verwachten op een bepaald moment. Het gaat hier dus om een indicatie en niet om real time informatie. Soms zijn er bijzonderheden of omstandigheden waardoor de werkelijke drukte afwijkt van de verwachting. Ook in de reisplanner op onze/deze website wordt de drukte-indicator binnenkort opgenomen.

Download de Connexxion app