De deelfiets is een nieuwe aanvulling op het openbaar vervoer in Amstelland-Meerlanden. In mei komen op 9 OV-knooppunten in Amstelveen en Aalsmeer deelfietsen in R-net huisstijl te staan die je makkelijk met een app kunt huren. Later zullen op meer plaatsen in de regio Amstelland-Meerlanden deelfietsen bij OV-halten gaan komen. Met een deelfiets kun je het laatste stukje van je reis sneller afleggen.


Om de deelfietsen te kunnen gebruiken zul je eenmalig de Flickbike-app moeten downloaden en een account moeten aanmaken. Dit doe je op de website van Flickbike. Een borg is niet nodig; het huurtarief van €1,- per halfuur wordt automatisch van de opgegeven bankrekening geïncasseerd.
In de app kun je zien waar de fietsen staan en of ze beschikbaar zijn; je kunt ze een kwartier van tevoren kosteloos reserveren.

De exploitant van de deelfietsen, Flickbike, zorgt ervoor dat de fietsen in orde blijven en zet ze elke ochtend weer terug op de OV-knooppunten, zodat de kans dat je misgrijpt klein is.

Op korte termijn zal de deelfiets ook in de Tranzer-app worden opgenomen.Het wat, waar, wanneer en waarom van de deelfiets?

Een deelfiets is een huurfiets die je voor een beperkt tarief ook voor enkel ritje kunt huren en niet per sé op dezelfde plek hoeft in te leveren. Deelfietsen hebben een slim slot dat je met een app of code kunt ontgrendelen waarna je er op kunt fietsen.
Connexxion ziet deelfietsen als een goede oplossing voor het laatste stukje van de OV-reis, met name wanneer de eindbestemming net buiten loopafstand van een R-nethalte ligt.
Gedurende twee jaar wordt in Amstelveen onderzocht in hoeverre de deelfiets een goede aanvulling op R-net biedt voor het laatste stukje van de OV-reis. Er komen ongeveer 90 herkenbare fietsen op 9 OV-knooppunten in Amstelveen en Aalsmeer te staan.
In Amstelveen gaan veel wegen op de schop; de bereikbaarheid staat onder druk en een goed OV-alternatief is meer dan ooit gewenst. R-net krijgt op deze manier nog meer kwaliteit.
De fietsen zullen vanaf begin mei 2018 beschikbaar zijn op de locaties.
Eenmalig de Flickbike-app downloaden, aanmelden en betaalmethode koppelen. Dan in de app fiets zoeken, desgewenst reserveren, fietsslot openen met de app en fietsen maar!
De Flickbike-app kan worden gedownload op alle Android en IOS- smartphones.
OV-fiets is van NS en is nagenoeg uitsluitend verkrijgbaar op NS-stations. OV-fiets vergt grote investeringen in de uitgifte (kluizen, stallingen), terwijl de R-net deelfiets laagdrempeliger is. Bovendien kan de R-net deelfiets ook voor kortere tijd worden gehuurd en hoeft niet op zelfde plek te worden ingeleverd.
 Connexxion is ook in gesprek met de gemeenten Haarlemmermeer, Uithoorn en Zaanstad en verwacht binnen korte tijd in steeds meer gemeenten deelfietsen te mogen aanbieden.
Flickbike onderscheidt zich door een pragmatische en lokale aanpak, heeft de nodige ervaring opgedaan met het laagdrempelig aanbieden van deelfietsen en heeft oog voor de reiziger. De fietsen zijn voor deze pilot vernieuwd en aangepast aan de wensen van de reizigers (o.a. het verzet en type remmen, herkenbare stijl).
In andere regio’s gaat Connexxion waarschijnlijk ook met andere aanbieders in zee.
In de concessie Amstelland-Meerlanden wordt de deelfiets ingezet in combinatie met de OV-reis. De uitgiftelocaties zijn goed afgestemd met de wegbeheerder en duidelijk herkenbaar. Flickbike zorgt ervoor dat het netjes blijft in en om de parkeervakken voor deelfietsen. Zo lang het deelfietsenbeleid in Amsterdam nog niet van kracht is, kunnen gebruikers een fiets niet in Amsterdam afmelden en blijven ze huurder.

Een deelfiets rit boeken

De deelfietsen komen te staan op de volgende locaties:
  • Amstelveen busstation
  • OV-knooppunt Kronenburg
  • OV-knooppunt Oranjebaan
  • OV-knooppunt Ouderkerkerlaan
  • Metrohalte Sportlaan
  • OV-knooppunt Poortwachter
  • OV-knooppunt Sacharovlaan
  • Raadhuis Amstelveen
  • Aalsmeer OV-knooppunt Hortensiaplein
In de app kun je zien waar de deelfietsen staan. Later zal ook in de schermen in de bus worden getoond bij welke halte deelfietsen staan.
De deelfietsen in Amstelveen en Aalsmeer zijn duidelijk herkenbaar in R-net-huisstijl. Ook staan ze bij de OV-knooppunten geparkeerd in vakken die aangeduid zijn met een wit-groen deelfiets-parkeervak bordje.
De deelfiets kun je een kwartier van te voren kosteloos reserveren.
Nee, een deelfiets kan alleen via de app van de aanbieder (Flickbike) worden geboekt, binnenkort ook via de Tranzer-app.

Prijs en betalen

Het huren van een R-net deelfiets kost 1,- per halfuur (of gedeelte daarvan).
Bij het aanmaken van een profiel wordt een betaalmethode gekozen; dit kan zijn een creditcard (Visa of Mastercard) of machtiging voor automatische incasso.
 Nee, binnenkort wel via Tranzer.
Nee, bij het aanmaken van een profiel wordt een betaalmethode gekozen (creditcard of automatische incasso); als dit gedaan is kan een fiets worden geopend zonder borg.
Nee, de exploitatie van de deelfiets staat feitelijk los van het OV, wel kan de exploitant Flickbike kortingcodes aanbieden of abonnementen via bedrijven.
Dit kan wel, maar de prijs blijft €1,- per halfuur. Later volgt er een optie voor een voordelig dagtarief en maandtarief.
Als je de transactie niet afsluit (de app vraagt hiernaar als je het slot dichtdoet), loopt de tijd gewoon door en kost het niet opnieuw €1,-

Tijdens en na de rit

Als de app geopend wordt zie je waar de fietsen staan. Daarnaast zijn de fietsen duidelijk herkenbaar aan de R-net elementen.
We streven naar betrouwbaarheid en een gegarandeerd aanbod; als blijkt dat er te vaak wordt misgegrepen, zullen er fietsen worden bijgeplaatst.
Nee, je kan de fiets bij alle fietspunten achterlaten, en ook daarbuiten in de zones die zijn gemarkeerd in het kaartje in de app.
Bij de fietspunten alleen in de aangewezen vakken, daarbuiten in de aangegeven zones (zie de app). Houd je altijd de fietsparkeerregels van de gemeente.
Ja, maar de huurperiode loopt dan gewoon door.
Dit kan wel eens voor komen vanwege een afwijking in de GPS signaal van de fiets. Meestal staat de fiets in een straat van 1 meter- 20 meter van de aangegeven locatie op de kaart. Is de fiets niet te vinden? Stuur een email naar info@flickbike.nl
Nee, dit is niet mogelijk. Iedere account kan 1 fiets tegelijk ontsluiten.
Flickbike benaderen via email, telefoon of whatsapp.
Flickbike benaderen via email, telefoon of whatsapp.
Dat is niet de bedoeling; maak een foto, stuur deze naar info@flickbike.nl en de fiets wordt binnen 24 uur weggehaald.
Ja, dat mag, maar je kunt de huurperiode op Amsterdams grondgebied niet beëindigen. Ook kun je er geen “vrije“ R-net deelfiets pakken.
We willen zorgen dat de fietsen steeds op plekken komen waar ze opnieuw kunnen worden gebruikt en willen voorkomen dat ze op plekken komen waar ze overlast verzorgen.
Het zou kunnen dat de fiets niet op de precieze locatie (uit de app) staat; kijk dan eerst even in een ruime straal om je heen . Is de fiets écht weg; neem dan contact op met Flickbike via email, telefoon of whatsapp.

Tips, klachten en complimenten

Tijdens de pilot zal voortdurend gebruik worden gemonitord, aanvragen bij Connexxion zullen hierin ook worden meegewogen.
Alles met betrekking tot de fiets (kwaliteit, onderhoud, betaling etc. etc) is een zaak van Flickbike; richt je dan tot: info@flickbike.nl
Alles met betrekking tot de pilot, de OV-locaties waar de R-net deelfietsen staan, de afspraken die zijn gemaakt tussen de partijen etc, etc, is een zaak van Connexxion.

Data en privacy

De Privacy Statement van Flickbike is van kracht, te vinden op de website van Flickbike. Uitsluitend geanonimiseerd zal worden bekeken waar en hoe de fietsen worden gebruikt.
Persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt voor facturering van het gebruik van de deelfiets. Flickbike verkoopt geen data aan derden en gebruikt ook geen data ten behoeve van advertenties.
Connexxion en Flick houden zich aan de Nederlandse privacy-wetgeving. Alle data wordt binnen de EU opgeslagen, en er wordt voldaan aan de (strenge) EU privacy regels.

Over de deelfiets pilot in Amstelveen en Aalsmeer

De combinatie fiets en OV is een goed alternatief voor de auto en die fiets ontbreekt vaak voor het laatste stukje van de OV-reis.
Amstelveen krijgt door allerlei wegwerkzaamheden straks te maken met bereikbaarheidsproblemen en daar kan de combinatie fiets en OV een oplossing voor bieden. Bovendien leent Amstelveen, de grootste stad van Nederland zonder NS-station en dus ook zonder OV-fiets zich uitstekend voor de combinatie R-net en deelfiets.
Amsterdam heeft heel andere uitdagingen; veel meer toeristen en grotere druk op de openbare ruimte. Daarnaast werkt de deelfiets in de regio met name voor de last mile, terwijl in Amsterdam het openbaar vervoer fijnmaziger is.
Voor de pilot is Amstelveen is veel geleerd van de problemen in Amsterdam; het is veel kleinschaliger, sterk gericht op OV en fiets en de plekken waar fietsen mogen staan zijn gereguleerd. Daarnaast zijn goede afspraken gemaakt met Flickbike, die de fietsen ook speciaal voor de pilot om meerdere punten heeft verbeterd.
Er zijn speciale parkeervakken voor deelfietsen bij de 9 OV-haltes. Verder kan in de app worden gezien waar de fiets wél en niet kan worden in-of uitgecheckt. Tot slot zorgt Flickbike op haar dagelijkse ronde ervoor dat het netjes blijft.
Connexxion werkt graag met meerdere partijen samen, mits deze zich richten op het gemak voor OV reizigers. Flickbike onderscheidt zich door een pragmatische en lokale aanpak, laagdrempelige toegang (geen borg, achteraf betalen) en een van de initiatiefnemers voor een interoperabele app (met een account toegang tot meerdere deelfietsaanbieders; eerste stap daartoe is de Tranzer-app).
OV-fiets is van NS en is nagenoeg uitsluitend verkrijgbaar op NS-stations. Daarnaast vergt OV-fiets grote investeringen in de uitgifte (kluizen, stallingen), terwijl R-netfiets laagdrempeliger is. Bovendien kan R-netfiets ook voor kortere tijd worden gehuurd en hoeft niet op zelfde plek te worden ingeleverd.
Vanuit verwachting gebruik voor last-mile: de (zakelijke) bestemmingen liggen net buiten loopafstand van deze OV-knooppunten. Op termijn worden OV-knooppunten toegevoegd en bij gebleken succes fietsen bijgeplaatst.
In andere regio’s is Connexxion ook met andere aanbieders in gesprek.
 Ja, mits die zich ook aan de regels houden en vooraf ook goede en duidelijk afspraken maken met de Gemeente Amstelveen.
Terug Home