Natuurlijk doet Connexxion er alles aan om uw reis per bus goed te laten verlopen. Maar dat kunnen we niet alleen. Samen reizen betekent rekening houden met elkaar. En dat gaat niet altijd vanzelf. Om die reden heeft Connexxion duidelijke regels. Regels die maken dat iedereen zich welkom voelt in de bus.
 

Makkelijk met de bus

Hoe vlot de reis verloopt, heeft Connexxion helaas niet altijd in de hand. De overvolle wegen, het drukke verkeer. Er zijn situaties waar zelfs de beste chauffeur niet tegen op kan. Vertraging is soms onvermijdelijk. Maar wat we kunnen, dat doen we. Samen met u. Het scheelt al heel veel als de bus zo min mogelijk hoeft te wachten. U kunt daarbij helpen door duidelijk aan te geven dat u wilt instappen of uitstappen. En door abonnement, OV-chipkaart of gepast geld bij de hand te houden. Dan gaat het allemaal wel zo makkelijk.
 • Steek bij de halte uw hand op zodra uw bus nadert. Hiermee geeft u aan dat u met de bus mee wilt. Vooral van belang bij haltes met meer lijnen.
 • Betaal bij voorkeur met gepast geld. Zo voorkomt u onnodig oponthoud. Ook heeft de chauffeur niet altijd geld terug. In verband met veiligheid worden biljetten van € 50,- of meer in geen geval gewisseld.
 • Houdt uw vervoerbewijs bij de hand. Dat is bevorderlijk voor een vlotte doorloop.
 • Geldig vervoerbewijs voorkomt € 35,- boete.
 • De boete kan oplopen als u niet meteen betaalt. In dat geval is legitimatie verplicht. Ook blijft de ritprijs verschuldigd. Overstappen? Vraag het vooraf aan de chauffeur. Als de dienstregeling het toelaat, regelt de chauffeur dat uw aansluiting bij de gewenste halte op u wacht.
 • Geef tijdig aan dat u wilt uitstappen. Hiervoor gebruikt u de stopknop. De chauffeur kan dan op tijd vaart minderen om te stoppen bij de halte.

Veilig met de bus

De bus is in de eerste plaats bedoeld voor mensen, en niet voor goederen. Maar natuurlijk is er ruimte voor buggy, koffer, rugzak, rollator, vouwfiets, boodschappentas. En wat u verder bij u heeft. Als het tenminste geen zitplaats inneemt, niet in de weg staat of kan gaan schuiven. Want dat is gevaarlijk. Om diezelfde reden mogen honden en kleine kinderen niet loslopen. 
 • Vol in de bus? Loop even door naar achteren. Zo kan iedereen een plaats vinden en zich stevig vasthouden.
 • Zorg dat uw bagage de doorgang niet hindert. Dus niet in het gangpad of voor de uitgang. De chauffeur bepaalt of uw bagage geen risico vormt.
 • Geen plaats op het balkon? Buggy inklappen! De veiligheid van uw kind staat bij ons voorop. Een buggy die in het gangpad staat kan gaan rijden bij een noodstop. Kinderwagens dienen opgeklapt te worden. Reiswieg en onderstel losgekoppeld.  
 • Draag geen skeelers of skates. Dit is bij een noodstop gevaarlijk voor uzelf en voor andere reizigers.
 • Tijdens het rijden niet praten met de chauffeur. De chauffeur moet alle aandacht bij het verkeer houden. Zodra de bus stilstaat bij een halte, kunt u vragen stellen.

Zorgeloos met de bus

De een vindt patat stinken, maar is weg van keiharde hiphop. Een ander staat altijd op voor ouderen, maar laat allerlei rommel achter. Een derde zit rustig te lezen, maar wel met de voeten op de bank. Zo kan iemand wel eens iets doen dat eigenlijk niet hoort. Of overlast geeft. Vaak zonder er zelf erg in te hebben. Daarom is het goed dat er regels zijn. Regels die houvast bieden. Zodat u precies weet wat er van u verwacht wordt. En wat u van anderen mag verwachten. Op die manier verloopt de reis voor iedereen zorgeloos
 • Sta eens op voor een ander. Een vriendelijk gebaar tegenover een medereiziger die wellicht minder makkelijk kan staan dan uzelf.
 • Voeten op de grond, niet op de bank. Zo voorkomt u slijtage en vervuiling. Denkt u ook aan de mensen die straks weer op diezelfde bank gaan zitten.
 • Bezorg elkaar geen geluidsoverlast. Mp3-speler en mobiele telefoon zijn uitsluitend toegestaan zolang het niet storend luidruchtig is.
 • Niet eten of drinken in de bus. Water is bijvoorbeeld geen probleem. Maar niet toegestaan is alles wat geur verspreidt, rommel maakt of vlekken geeft. 
 • Roken is niet toegestaan. Overal in het openbaar vervoer verboden. Dus ook in de bus. Ook een elektrische sigaret is niet toegestaan.
 • Houd de bus schoon en fris. Dat betekent dat u geen afval achterlaat. En bijvoorbeeld ook uw krant weer meeneemt.